שאלות ותשובות

רוצה לדעת יותר?
עשר השאלות השכיחות והתשובות

 

כותרת שלך הולך כאן

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

אני מרגיש/ה גוש, לא כואב. האם עלי לגשת לבדוק?
במידה שהרגשת גוש במקום כלשהו בגוף שלך, גם אם לא כואב, מומלץ לפנות לרופא ולהשלים בדיקת אולטרה-סאונד רקמות רכות, כבדיקה ראשונית. בייחוד יש לשים לב לגוש ההולך וגדל או שיש סביבו נפיחות ולגשת לבדיקה.
לאיזה גוש רקמה רכה כדאי לשים לב ולגשת להמשך בירור?

חשוב להשלים בירור לכל גוש רקמה רכה שגודלו כגודל משמש (4 ס”מ), בפרט אם מדובר בגוש עמוק (שאינו תת-עורי). כל גוש ההולך וגדל ומכפיל את גודלו בפרק זמן של חודשיים מחייב גם כן בירור.

יש לי גוש שגדל אבל לא כואב, מה זה אומר?

גידולי רקמה רכה לא גורמים לכאב. גם סרטן של רקמה רכה (סרקומה) לא גורם לכאב. במידה ויש לך גוש ההולך וגדל, זה מצריך המשך בדיקה גם אם אין כאבים.

מה זה סרקומה?

סרקומה זו קבוצת גידולים ממאירים נדירים שמקורם ברקמת חיבור בגוף. אלו הם בעצם תאים מזנכימליים (תאים עובריים) המתפתחים לתאי עצם, רקמת חיבור ורקמות רכות. לרוב גידולים אלו מתפתחים ברקמות הרכות – למשל בשרירים, בגידים, בעצבים ההיקפיים, בכלי הדם, בשומן ובדפנות האיברים. סרקומה יכולה להתפתח בכל גיל ולהיות מקומית (ממוקמת באיבר/ אזור אחד) או מפושטת (גרורתית). בשונה מקרצינומות (סרטן מתאי אפיתל, שהם התאים המרכיבים את הרקמות שמצפות משטחים חיצוניים בגוף), סרקומות הן נדירות וישנם מעט מומחים בתחום.

יש לי כאבים בברך, עשיתי צילום וראו בו גידול. זה אומר שיש לי סרטן?

סביר שלא. לעיתים ממצאים רבים מתגלים באקראי, לדוג’, למטופל יש כאב בברך, הוא פונה לרופא ולכן עושים צילום רנטגן, בו מודגם גידול בעצם, אך לרוב זו לא סיבת הכאב ויש צורך במעקב בלבד. 

בדיוק כאן חשוב לפנות למומחה, הניסיון רב השנים והידע הנרחב בתחום, מאפשרים לתת צפירת הרגעה שאין מדובר בסרטן.

יש לי כאבים בלילה שמעירים אותי משינה כבר שבועיים, מה עלי לעשות?

במצב בו יש כאבים המעירים משינה בלילה, ההולכים וגוברים, מאד חשוב לא להמתין ולפנות למומחה בהקדם. 
תלונות מסוג זה מעלות חשד לסרטן וחשוב לבצע בירור מקיף ומהיר כולל בדיקה וצילום עוד באותו היום.

למה רופא המשפחה שלי כל כך הדאיג אותי כשמצאו ממצא בצילום?

גידולי עצם ורקמה רכה, בייחוד סרטן עצמות ורקמה רכה, הם גידולים נדירים. מלבד מעט המומחים בתחום, לרופאים רבים אין מספיק ניסיון והבנה ומכאן הם נרתעים כאשר יש ממצא כלשהו בעצמות או גושי רקמה רכה. 

אורתופד אונקולוג עוסק בזה, ורק בזה, ולכן הניסיון בתחום, הידע וההיכרות שלו עם מקרים קודמים דומים מאפשרים לו לקבל החלטות מדויקות ומושכלות.

האם תמיד כדאי לעשות ביופסיה?

לא תמיד כדאי לעשות ביופסיה. ישנם מצבים רבים בהם ניתן לחסוך ביופסיה כמו בגידולים שומניים שפירים (ליפומות). ניתן לבצע אבחנה רק על סמך MRI ואין צורך גם בביופסיה. ביופסיה גם יכולה לייצר מגוון אי-דיוקים מסיבות של טעות דגימה (sample error) או בגלל מצבים שפתולוגים אינם מסוגלים להבדיל ביניהם (גידולי סחוס לא-טיפוסיים).

למה לא עושים לי ישר PET-CT?

בדיקת PET-CT נותנת ערך בסרטן עם גרורות או חשד לגרורות בכך שהיא מראה את נפח המחלה המפושט בגוף. 

לסקירה זו יש גם חסרונות: היא פחות מדויקת מסקירת CT רגילה כי היא מתבצעת ברזולוציה נמוכה יותר, היא מייצרת הסחות היות ויש דברים רבים שהיא קולטת שאינם סרטן וכך נוצר בלבול, כך שבמצבים רבים ישנה עדיפות מובהקת לבדיקת MRI ו-CT חתכים דקים.

אם בדיקת MRI היא כל כך טובה, למה בעצם צריך לעשות ביופסיה?

בגידולי רקמה רכה, בדיקת MRI נותנת לנו מידע רב כמו גודל הגידול, הצורה והמראה של הדגימה והמיקום המדויק שלו ביחס לכלי דם ועצבים. ישנם כ-60 תת סוגים של גידולים שונים של רקמה רכה ובמקרים אלו הביופסיה חשובה ביותר כדי לעזור להבדיל ביניהם ומכאן לתת את האבחנה והטיפול המתאימים.

האם כדאי לבוא להתייעץ רק אחרי ביופסיה?

מאד חשוב להתייעץ עוד לפני ביופסיה. 

בעזרת בדיקה והדמיה ניתן לקבל החלטה על הצורך בביופסיה (לא תמיד יש צורך בבדיקה).

חשוב להחליט על כיוון ושיטת הביופסיה ויותר מכך – שהחומר הפתולוגי ייבדק על ידי מומחה בתחום על מנת שהאבחנה תהיה מדויקת ונכונה.

יש לי סרטן עם גרורות לעצמות ויש לי אונקולוג שמטפל בי. האם אני צריך אורתופד אונקולוג?

במידה שישנם כאבים בעצם בזמן פעילות או מנוחה, ובייחוד כאב ההולך ומחמיר, כדאי לבוא להתייעץ. 

יש לנו מגוון שיטות בהן אפשר לעזור, המטרה העיקרית בטיפול בגרורות בעצמות הינה הפחתת הכאב, שיפור איכות החיים, שחזור התפקוד ככל הניתן ושליטה בגידול. 

צור קשר

כיתבו לנו

צלצלו אלינו

כתובתנו

ויצמן 14, קומה 18, מרפאת J-medical

ד״ר שטרנהיים

ויצמן 14, קומה 18, מרפאת J-medical